Nadia Payot

1913. Nadia Grégoria was een van de eerste vrouwelijke artsen die afstudeerde aan de medische faculteit van Lausanne. Kort na haar huwelijk met de ingenieur Edmond Payot, vangt een serie reizen aan zijn zijde aan. In Argentinië studeert ze verder, ze helpt de door armoede en koorts geplaagde plaatselijke bevolking.

In 1917, tijdens haar verblijf in New York, maakt ze kennis met de eerste schoonheidssalons, en leert op aangrijpende wijze de ballerina Anna Pavlova kennen. Het is voor haar een openbaring.

Ze is verbaasd door het verschil tussen het jonge lichaam en het vermoeide gezicht van de danseres, ze baseert haar schoonheidsfilosofie op de beweging, gymnastiek voor het gezicht en de fundamentele verzorgende producten.

In 1920 vestigt het echtpaar Payot zich in Parijs. In haar keuken ontwikkelt Nadia haar eerste producten: de reinigingscrème Golden Rays, de Crèmes N°1 en N°2. In de overtuiging dat producten alleen niet volstaan, ontwikkelt ze haar eerste schoonheidstips en -maatregelen.

In 1925 opent Dokter Payot de eerste salon, in de Parijse rue Richepanse.

Later publiceert ze het werk « Gymnastiek voor Gezicht en Hals » rondom 7 masserende bewegingen en 4 oefeningen. Ze legt haar filosofie vast in: « Être belle » en « Livres d'heures de la Beauté ». Op dat moment introduceert ze ook haar credo: reinigen, voeden, stimuleren.

Met haar groeiende succes vestigt Nadia zich in 1937 op 10 de la rue Castiglione. Ze gaat een stap verder door specifieke producten voor elk huidtype en elk probleem te ontwikkelen: uitdroging, gevoeligheid, devitalisatie, gebrek aan glans, kleine huidproblemen…

In 1947 opent ze de eerste school voor de Schoonheidsspecialistes en besluit haar eigen Methode te onderwijzen. Nadia Payot wordt de grande dame op cosmetisch gebied.

Nadia besluit het voorzitterschap aan haar echtgenoot over te laten en zich aan de overdracht van haar filosofie te wijden. Ze houdt liever de School in de gaten. Nadia staat bekend om haar goede diagnostiek en behandelingen. Ze legt de laatste hand aan haar beroemde concept « Modelage dankzij 42 bewegingen »

Dokter Payot reist de wereld rond en haar avant-gardistische visie kent een groot succes. Ze spreekt vloeiend Frans, Spaans, Engels, Duits en Russisch, en houdt haar conferenties in de taal van het ontvangende land, door de demonstratie van een schoonheidsspecialiste van tekst en uitleg te voorzien.

We kunnen wel stellen dat Nadia, van haar kindertijd tot aan haar laatste dagen, haar ogen altijd goed de kost heeft gegeven. Zij was een menselijke en gulle vrouw die vol passie haar zoektocht naar evenwicht tussen lichaam en geest heeft nagestreefd.

Zij is in de kerstnacht van 1966 ingeslapen. Maar haar avant-gardistische geest leeft ook vandaag de dag nog in het merk PAYOT voort.

 

Get in Touch